Λιζέτα Βασιλειάδη: "Τέχνη είναι η ικανότητα να συνειδητοποιείς τον κόσμο με έναν ξεχωριστό τρόπο."

2018-04-13

Καλλιτέχνης γεννιέται η γίνεται;

Μάλλον γεννιέται. Τέχνη είναι η ικανότητα να συνειδητοποιείς τον κόσμο με έναν ξεχωριστό τρόπο. Με αυτό γεννιέσαι. Είναι η ικανότητα να δημιουργείς έναν παράλληλο κόσμο, όπου ισχύουν δικοί σου άγραφοι νόμοι, θέτεις δικά σου όρια. Σ' αυτόν τον κόσμο εξελίσσεσαι καλύτερα, έρχεσαι αντιμέτωπος με τη σκοτεινή σου πλευρά, παλεύεις, λυτρώνεσαι.

Μερικοί γεννημένοι με το χάρισμα δεν είναι τόσο τυχεροί .Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις πανίσχυρες αρνητικές καταγραφές του περιβάλλοντος πάνω σε ένα παιδί που γεννιέται και μεγαλώνει σε αυτό. Αυτές οι καταγραφές γίνονται δεύτερη φύση και είναι εξ ίσου ισχυρές με τα γονίδια .Το περιβάλλον και οι άνθρωποι γύρω του ,μπορούν να ακυρώσουν κάθε καλλιτεχνικό προβληματισμό. Αν λοιπόν ένα τέτοιο άτομο γεννηθεί καλλιτέχνης, είναι πιθανό να μην το μάθει ποτέ.

Πότε αρχίσατε να ζωγραφίζετε;

Άρχισα να ζωγραφίζω στην ηλικία που αρχίζουν όλα τα παιδιά να ζωγραφίζουν, με τον φαινομενικά απλοϊκό τους τρόπο.(Πόσο νοσταλγώ αυτόν τον απλοϊκό τρόπο! Δυστυχώς, μεγαλώνοντας τον χάνεις, και από τότε τον αναζητάς.)

Δεν φανταζόμουν ποτέ πως η ζωγραφική θα ήταν η επιλογή μου .Με ενδιέφεραν και άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις. Αλλά οδηγήθηκα εκεί, ανοίχτηκε ο δρόμος μπροστά μου. Τότε το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Και δεν μπορείς πια να το επαναφέρεις.

Ποιες είναι οι προθέσεις σας όταν ζωγραφίζετε;

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση όταν ξεκινάς να ζωγραφίζεις. Αυτό που κάνεις είναι βουτιά στο κενό με το κεφάλι. Ψάχνεις στις ασυνείδητες καταγραφές σου, σκέφτεσαι χωρίς λέξεις, αναζητάς την εσωτερική σου μουσική, αφουγκράζεσαι τις χιλιάδες φωνές που υπάρχουν μέσα στα κύτταρά σου και ζητούν διέξοδο. 

Τι σημαίνει για σας «έμπνευση»;

Δεν υπάρχει «έμπνευση». Κάτι που δεν το συνειδητοποιείς, μία σκέψη, μία φευγαλέα εικόνα, μία ιδέα σε αρπάζει από τα μαλλιά και σε σέρνει στην φωλιά της. Έτσι ξεκινάει η μάχη με το άγραφο λευκό του καμβά, με τον εαυτό σου ,με τους εφιάλτες σου και τους αγγέλους σου. 

Σαν καλλιτέχνης πως βλέπετε το σήμερα; Με τι χρώματα θα ζωγραφίζατε την Ελλάδα;

Σε κάθε « σήμερα» υπάρχουν άνθρωποι που η ψυχή τους διψάει για ποιότητα. Άνθρωποι που έχουν όραμα. Άνθρωποι που αναζητούν την τέχνη ,γιατί μέσα από αυτή συναντούνται με τον καλύτερό τους εαυτό. Υπάρχουν όμως και «εξουδετερωμένοι» άνθρωποι ,που θέλουν το εύκολο βόλεμα του μυαλού.
Πάντα υπάρχει αυτή η εικόνα, σε κάθε εποχή. Δεν νομίζω πως το σήμερα αποτελεί εξαίρεση.

Με τι χρώματα θα ζωγράφιζα την Ελλάδα; Με το γαλάζιο του ουρανού και της φλέβας.

Του ουρανού, γιατί η Ελλάδα είναι ένα κομμάτι του ουρανού πάνω στη γη.

Με το γαλάζιο της φλέβας, αλλά και το κόκκινο του αίματος που ρέει κάτω από το γαλάζιο.

Με το χρυσαφί της ώριμης φωτεινής ώχρας και του ήλιου.

Και με όλα τα χρώματα που υπάρχουν, γιατί η Ελλάδα έχει χιλιάδες όψεις. 

Τι έχει να προσφέρει η τέχνη, η ζωγραφική εν προκειμένω, σε ένα κοινό που προσπαθεί απεγνωσμένα να κερδίσει το ψωμί του, τη χαμένη του αξιοπρέπεια, την κουλτούρα, τον πολιτισμό του;

Η ζωγραφική δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα από τη φρίκη, τις αδικίες, την αναλγησία, την αθλιότητα και όλα τα τραγικά πράγματα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας.

Όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί απεγνωσμένα, όπως αναφέρατε, να εξασφαλίσει το ψωμί και τα απαραίτητα για την επιβίωση της οικογένειάς του, ο αγώνας είναι καταλυτικός και δεν υπάρχουν περιθώρια για καλλιτεχνικούς προβληματισμούς.

Όμως, έχουμε δει, σε σκοτεινά χρόνια να γεννιέται μία ζωγραφική, κραυγή περισσότερο παρά εικόνα, μια προσπάθεια να εκφραστεί η απόγνωση. Και αυτό είναι αξιοσημείωτο.

Η τέχνη λοιπόν μπορεί να μην είναι σε θέση να επιφέρει αλλαγές σε άσχημες συνθήκες, αλλά αυτό που σίγουρα μπορεί είναι να αφυπνίζει συνειδήσεις. Να δίνει όραμα και προοπτική όταν όλα μοιάζουν αδιέξοδα .Να βοηθάει τον άνθρωπο να βρει τον πολιτισμό του.

Η τέχνη δημιουργεί πολιτισμό;

Ασφαλώς η τέχνη δημιουργεί πολιτισμό. Η τέχνη και ειδικά η ζωγραφική προηγήθηκε του πολιτισμού. Ο προϊστορικός άνθρωπος ζωγράφιζε στα σπήλαια ,
πολύ πριν γεννηθεί η έννοια του πολιτισμού.

Η τέχνη ωθεί τους ανθρώπους να ανακαλύψουν ένα κομμάτι του εαυτού τους που είναι καλύτερο, σοφότερο, εμπεριέχει ουμανισμό, όραμα, ευσπλαχνία. Όταν αυτό το κομμάτι κυριαρχήσει ,τότε μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό. 

Και τέλος, ποιό μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες μας;

Ούτε μία μέρα χωρίς τέχνη. Η τέχνη ανήκει σε όλους. Και δεν αναφέρομαι σε μία πολυέξοδη τέχνη . Τα όμορφα πράγματα βρίσκονται γύρω μας. Ζωγραφική, μουσική, ποίηση, λογοτεχνία, θέατρο. Δείτε ζωγραφική πηγαίνοντας στις γκαλερί της πόλης σας, έχετε στο κομοδίνο σας βιβλία ποίησης και λογοτεχνίας .Επιλέξτε τη μουσική που ακούτε. Δείτε θέατρο.

Μετά από μια παράσταση ή συναυλία, έχουμε κάνει βήματα μπροστά. Μετά από μια επίσκεψη σε γκαλερί, έχουμε κάνει βήματα προόδου μέσα μας .
Μετά από ένα ποίημα που έχουμε διαβάσει, είμαστε διαφορετικοί. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, έχουμε προχωρήσει. Αυτή είναι η μαγεία της τέχνης!

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

© 2018 Duende-Η δύναμη της Τέχνης. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε