Γεράσιμος Δεστούνης: "Η ενασχόληση με το θέατρο είναι πρόληψη για την ψυχική υγεία του ανθρώπου."

2018-09-18

Μιλήστε μας για το πότε και πώς αρχίσατε την επαφή σας με την υποκριτική.

Η πρώτη μου επαφή με τη θεατρική διεργασία υπήρξε ως μαθητής Λυκείου, συμμετείχα σε μια παράσταση και αυτό μου άλλαξε τη ζωή. Με μάγεψε αυτό που γινόταν στην ομάδα, οι πρόβες ήταν αποκαλυπτικές όσο αφορούσε την αλλαγή και την εμβάθυνση του εαυτού μέσα από το ρόλο. Αναγνώρισα ότι όλα αυτά που εγώ θεωρούσα ξεχωριστά στοιχεία του εαυτού, έβρισκαν χώρο για να διοχετευτούν. Το έργο ήταν "Τρόμος και Αθλιότητα του Γ Ράιχ" του Μπ. Μπρεχτ και μου έδινε τη δυνατότητα να παίξω πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Αυτό ήταν, περίμενα να τελειώσω το Λύκειο για να δώσω εισαγωγικές εξετάσεις για τη δραματική σχολή. Πήγα στην δραματική σχολή Βεάκη και είχα την τύχη να έχω εξαιρετικούς δασκάλους αλλά και συσπουδαστές (χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ολοκληρώσαμε δεκατρία άτομα όπου οι έντεκα πήραμε αριστείο στις εξετάσεις και οι δύο λίαν καλώς με πολύ μικρή διαφορά). Η σχολή πέρα από τη δυνατότητα που μου έδωσε να έρθω σε επαφή με τα εκφραστικά μου μέσα, επιβεβαίωσε αυτό που αρχικά ψυχανεμιζόμουν, ο ρόλος ήταν πάντα η αφορμή για να ξεδιπλωθούν πτυχές του εαυτού. Χωρίς να το γνωρίζω τότε μπήκαν οι βάσεις γι' αυτό που κάνω τώρα. Το θέατρο ήταν η αφορμή για μια πορεία αυτογνωσίας, θεραπείας και αλλαγής.

Η δραματοθεραπεία πώς μπήκε στο δρόμο της ζωής σας;

Για πολλά χρόνια δούλεψα στο θέατρο (ξεκίνησα να παίζω ενώ ήμουν δευτεροετής στη σχολή, στο "Λεωφορείο ο πόθος " του Τ. Ουίλιαμς στο θίασο της Νόνικας Γαληνέα), έπαιξα στην τηλεόραση, αλλά πιο πολύ μου άρεσε όταν σκηνοθετούσα στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Καισαριανής ως υπεύθυνος στο θεατρικό τμήμα ενηλίκων. Ήταν ένα θεατρικό εργαστήρι όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας, χωρίς απαραίτητα προηγούμενη εμπειρία, συναντιόντουσαν, συνυπήρχαν και συνδημιουργούσαν. Εκεί ασχολήθηκα, παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητες μου ως ηθοποιός, για δέκα συναπτά έτη και δημιουργήσαμε δεκαεπτά παραστάσεις που προσέφεραν ευχαρίστηση όχι μόνο στους δημιουργούς, αλλά και στην τοπική κοινωνία που ήταν ο αποδέκτης της προσπάθειάς μας. Εκεί ανακάλυψα στην πράξη αυτό που διάβασα αργότερα από τη SueJennings (τη "μαμά" της δραματοθεραπείας, αν μπορώ να την αποκαλέσω έτσι) ότι η ενασχόληση με το θέατρο είναι πρόληψη για την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Αργότερα, κατανόησα και τη συνέχεια της φράσης της... ότι η δραματοθεραπεία ήταν η θεραπεία μέσω του θεάτρου. Κάποια στιγμή το 2006 υπήρξε μια προκήρυξη πρόσληψης για θέσεις δραματοθεραπευτών, και όχι μόνο, στη Μονάδα Απεξάρτησης 18Άνω. Έκανα τα χαρτιά μου και είχα την τύχη να με προσλάβουν. Είμαι μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας και εργάζομαι πάνω από δώδεκα χρόνια στην απεξάρτηση από ουσίες, στην προβληματική χρήση του διαδικτύου, καθώς και στην απεξάρτηση από το τζόγο. 

Μιλήστε και γνωρίστε μας αυτή τη μορφή θεραπείας;

Το πρώτο συνθετικό της λέξης Δραματοθεραπεία έχει τη ρίζα του στο αρχαίο ρήμα δράω-δρω που σημαίνει πράξη, ενέργεια. Το δεύτερο συνθετικό είναι η θεραπεία και έχει να κάνει με την αλλαγή στοχεύοντας στη σχέση. Η Δραματοθεραπεία παρέχει ένα μεταβατικό χώρο όπου συναντιέται η ψυχοθεραπεία με την τέχνη χρησιμοποιώντας παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμούς, τελετουργίες, μάσκες, κείμενα, ζωγραφική, κίνηση, θεατρικά αντικείμενα κ.α.. Ουσιαστικά με όλες τις τεχνικές που προέρχονται από το θέατρο. Μέσα από τη Δραματοθεραπεία το άτομο μπορεί να αναβιώσει την καθημερινή του δράση με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, τις αναστολές του, τις αδυναμίες του, αλλά και τις δεξιότητες και ικανότητές του. Σημαντικό είναι να αναφέρω ότι ο ρόλος στη Δραματοθεραπεία είναι μια θεμελιώδης έννοια η οποία προσδίδει συνοχή στην προσωπικότητα. Η προσωπικότητα εκλαμβάνεται ως άθροισμα ρόλων και όταν δυσλειτουργεί, τότε η θεραπεία έρχεται μέσα από το μανδύα κάποιου ρόλου, ώστε να μπορέσει να γίνει επανόρθωση στη διαταραχή. Στη δραματική πραγματικότητα εισερχόμαστε όταν λέμε «ας παραστήσουμε για παράδειγμα τα τέρατα ή ας φανταστούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα βουνό», κ.τ.λ., γενικά όταν λειτουργούμε σε συνθήκη «σαν να...», σαν να είμαστε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε. Με αυτό τον τρόπο ερχόμαστε σε επαφή με το προσωπικό ρεπερτόριο δραματικών ρόλων που διαθέτουμε. Στην πραγματική ζωή ο καθένας από εμάς υιοθετεί ποικίλους ρόλους. Η ικανότητα για παιχνίδια ρόλων αναπτύσσεται από πολύ μικρή ηλικία- περίπου δέκα μηνών, «Γινόμαστε ευέλικτοι σε χαρακτήρα πριν ακόμα γίνουμε ευέλικτοι στο σώμα» (Jennings). Οι ρόλοι αναπτύσσονται περισσότερο μέσα από το παιχνίδι κατά την παιδική ηλικία όπως και μέσα από τον πειραματισμό στην εφηβεία. Επίσης, σημαντικοί παράγοντες στη διαμόρφωση του ρεπερτορίου ρόλων είναι το οικογενειακό και το εξωτερικό περιβάλλον. Φτάνοντας στην ενηλικίωση, ο καθένας προσωπικά έχει αγκαλιάσει μια ποικιλία ρόλων μέσω των οποίων σχετίζεται ο εξωτερικός και ο εσωτερικός του κόσμος. Η θεωρητική βάση της Δραματοθεραπείας στηρίζεται στο θέατρο, στην ψυχολογία, στην ψυχοθεραπεία, στην ανθρωπολογία, στο παιχνίδι, καθώς και στις δημιουργικές και διαδραστικές διεργασίες μιας ομάδας. Η Δραματοθεραπεία γίνεται σε πλαίσιο ομάδας αλλά και ατομικά, όπου το άτομο με τους ρόλους που παίζει μαζί με το θεραπευτή μπορεί να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά του.

Πόσο εξοικειωμένο είναι το ελληνικό κοινό μαζί της;

Το 18Άνω, που ανήκει διοικητικά στο Ψυχιατρείο Αττικής, είναι ο μόνος δημόσιος φορέας (και δυστυχώς ο μοναδικός) που από πολύ νωρίς είδε τα οφέλη από τη συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική μέθοδο. Πάνω από τριάντα χρόνια η Δραματοθεραπεία προσφέρει στο συγκεκριμένο πλαίσιο τη βοήθεια της. Σίγουρα, θα μπορούσαν να γίνουν πολλά ακόμα για να λάβουν τα οφέλη της περισσότεροι άνθρωποι και είναι κάτι που μας απασχολεί στην ΕΔΠΕ, αλλά πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Παράλληλα με τις δράσεις μου στο 18Άνω και τις θεραπείες, διοργανώνω δραματοθεραπευτικά σεμινάρια, καθώς και ένα θεατρικό εργαστήρι με στόχο την παράσταση, ώστε τα μέλη να γευτούν τη χαρά της δημιουργίας και την αποδοχή από το κοινό. Η θεατρική ομάδα είναι ανοιχτή μέχρι τον Οκτώβρη και φυσικά αν κάποιος θα ήθελε να πάρει μέρος μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλ. 6977083583 ή στο g.destounis@gmail.com.

Σκέφτεστε κάποια στιγμή να επιστρέψετε ξανά στο θέατρο ή την τηλεόραση;

Πάντα με ενδιαφέρει το θέατρο και ο ρόλος μου σαν ηθοποιός. Αν υπάρξει κάποια πρόταση που να με καλύπτει σίγουρα θα το κάνω. Βέβαια στην Ελλάδα την ενασχόληση με την τέχνη πολλοί τη θεωρούν πολυτέλεια και αυτούς που ασχολούνται με αυτήν «ψώνια» και δυστυχώς δε θεωρούν σημαντικό οι καλλιτέχνες να ζουν από την εργασία τους. Αυτό είναι κάτι που με λυπεί βαθύτατα. Η συγκεκριμένη τακτική από τους εργοδότες δεν αφορά μόνο την περίοδο της κρίσης αλλά και την περίοδο πολύ πριν από αυτή. Όταν δε σέβεσαι τον καλλιτέχνη ουσιαστικά δε σέβεσαι ούτε το καλλιτέχνημα.

Υπήρξε κάποιος ρόλος που σας επηρέασε τόσο ώστε να αλλάξετε κάποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας;

Ρόλος που μου άλλαξε την προσωπικότητα δεν υπήρχε αλλά υπήρχαν ρόλοι που με βοήθησαν να κατανοήσω εμένα και να αποκαλύψω πτυχές μου. Σημαντικός ρόλος ήταν ο ρόλος μου στο καθημερινό σήριαλ «Για μια θέση στον Ήλιο» που προβαλλόταν στο MEGA. Σε αυτή τη σειρά ήμουν ο κακός και όταν παίζεις για τρία χρόνια κάτι τέτοιο, έρχεσαι σε επαφή με το σκιερό κομμάτι του εαυτού. Άλλοι ρόλοι που με βοήθησαν ήταν ο Ιάσωνας από τη «Μήδεια», ο Ρόμπερτ από την «Προδοσία» του Πίντερ κ.α.. Αν σκεφτώ θα βρω πολλούς που ο καθένας μου φώτισε κάτι. Εδώ θα ήθελα να δανειστώ μια φράση του μεγάλου μας Χορν «ο ηθοποιός εξομολογείται δια μέσω του ρόλου». Αυτό είναι το θαύμα της εφήμερης τέχνης μας. 

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Κλείνοντας θα έλεγα ότι η γνώση του εαυτού είναι ένα ταξίδι χωρίς τέλος που έχει μια συναρπαστική διαδρομή με πολλές εκπλήξεις, χαρές, λύπες, δύσκολα κομμάτια και πολλούς κρυμμένους θησαυρούς. Αξίζει να μπούμε συνειδητά σ' αυτήν την περιπέτεια, διότι πραγματικά δεν έχουμε τίποτα πιο σημαντικό να κάνουμε από το να ανακαλύψουμε το ποιοι είμαστε. Όταν καταφέρουμε να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από πεποιθήσεις που δε μας βοηθούν, εμπόδια και φορτία του παρελθόντος μας και της γενιάς μας, όταν μπορέσουμε να αποδεχθούμε τον εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε όπως είναι, τότε θα μπορέσουμε να συσχετισθούμε πραγματικά και καλύτερα με τους άλλους και θα μπορέσουμε να αφιερωθούμε τίμια σε ότι θεωρούμε σημαντικό για τη ζωή μας.        

© 2018 Duende-Η δύναμη της Τέχνης. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε